Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Πληρώνουν οι Βούλγαροι 5 εκατ. ευρώ για τον πετρελαιαγωγό

Κίνηση καλής θέλησης από την Σόφια

Πληρώνουν οι Βούλγαροι 5 εκατ. ευρώ για τον πετρελαιαγωγό

Στην καταβολή των οφειλόμενων από το 2009 ποσών στην Transbalkan Oil Pipeline, ιδιοκτήτρια του έργου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, προχωρεί η Βουλγαρία, σε μία κίνηση καλής θέλησης, έπειτα και από τις πιέσεις που έχουν ασκήσει το τελευταίο διάστημα Ρωσία και Ελλάδα, οι οποίες μετέχουν επίσης στο συγκεκριμένο σχέδιο.
Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 4,7 εκατ. ευρώ για την περσινή χρονιά, η καταβολή του οποίου δρομολογήθηκε με την υπαγωγή της αρμοδιότητας της βουλγάρικης συμμετοχής στο έργο υπό το υπουργείο Οικονομίας και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της βουλγάρικης κυβέρνησης κ. Τζάνκοφ, ο οποίος, πάντως, προ ημερών, είχε εμφανιστεί και πάλι αρνητικός στην προοπτική κατασκευής του έργου, εάν δεν αιτιολογηθεί αυτή από την εν εξελίξει περιβαλλοντική μελέτη.
Το βουλγάρικο Δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει στην εξαγορά του περίπου 24% που έχει στο έργο η βουλγάρικη κατασκευαστική εταιρεία Tehnoexportstroy, σε μία εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε και από την Βουλγάρα υφυπουργό Ενέργειας κ. Μάγια Χρίστοβα, η οποία συναντήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα με τον υφυπουργό περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανιάτης μετέφερε “κλίμα” από τις πρόσφατες συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Μόσχα με τον ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν και με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μενβέντεφ.
Υπενθύμισε δε ο Έλληνας υφυπουργός τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η βουλγάρικη κυβέρνηση σε σχέση με την προώθηση του έργου.Πάντως, οι γείτονες και δια της υφυπουργού Ενέργειας εμφανίζονται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου IGB, ο οποίος έχει ήδη ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα και θα συνδέει τις δύο χώρες, με την Ελλάδα να έχει δεσμευθεί ότι θα τροφοδοτεί την Βουλγαρία με 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, προερχόμενα από τις εγκαταστάσεις υποδοχής υγροποιημένου αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα.
Στην συνάντηση Μανιάτη – Χρίστοβα επιβεβαιώθηκε ότι οι διαδικασίες περί τον IGB προχωρούν σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: