Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Verbund: Βάζει «πλώρη» για τους πελάτες της ΔΕΗ στα νησιά

Verbund: Βάζει «πλώρη» για τους πελάτες της ΔΕΗ στα νησιά
ΔΕΗ - Verbund Στα νησιά αναμένεται να επεκταθεί η μάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτών ανταγωνιστών της, οι οποίοι επιχειρούν με εκπτώσεις στα τιμολόγιά τους να της αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους λεγόμενους πελάτες- «φιλέτα».
Μέχρι σήμερα , τα πολύ χαμηλά τιμολόγια , κάτω του κόστους, με τα οποία για κοινωνικούς λόγους, χρέωνε η ΔΕΗ τους πελάτες της στα νησιά (πρόκειται για ένα συνολικό τζίρο της τάξης των 700 εκ. ευρώ το χρόνο), μεταφράζονταν σε «απαγορευτικό» για τον απόπλου του οποιουδήποτε ιδιώτη. Τα δεδομένα ωστόσο αλλάζουν ή τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρεί να κινηθεί ο κύριος πλέον ανταγωνιστής της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής, η μικτή ελληνο – αυστριακή εταιρεία Verbund-Energa.
Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, που φέρει ημερομηνία 16/12/2009, η διοίκηση της Verbund, καλεί τη ΔΕΗ να δημιουργήσει μια τοπική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, που θα λειτουργεί κανονικά όπως και αυτή που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΜΗΕ, με εκκαθάριση δηλαδή στο τέλος της ημέρας.
Στην επιστολή της επισημαίνει ότι είναι οξύμωρο, από τη μια η κρατική επιχείρηση να ασκεί το δικαίωμά της για ανάκτηση του κόστους που αφορά στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (των γνωστών ως ΥΚΩ) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, και από την άλλη να μην έχει ακόμη προβεί στην κατάρτιση του Κώδικα Διαχείρισης Μη Διασυνδεδμένων Νησιών. Το γεγονός αυτό - σημειώνει στην επιστολή της η Verbund- καθιστά αδύνατο για έναν ανταγωνιστή της να θεωρήσει τους καταναλωτές αυτούς ως επιλέγοντες πελάτες, αφού δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις κανόνες που να επιτρέπουν την συμμετοχή ενός ανεξάρτητου προμηθευτή στην τοπική αγορά.
Τι απαντά η ΔΕΗ
Στην απάντησή του ο κ. Ζερβός προς την αυστριακή εταιρεία (με ημερομηνία 1η/2/2010), επισημαίνει ότι η ΔΕΗ επεξεργάζεται πράγματι αυτή την περίοδο το σχέδιο του Κώδικα Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, στον οποίο θα περιλαμβάνονται οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού σε αυτά, εναρμονιζόμενη πλήρως με το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες ίσης μεταχείρισης και διαφάνειας.
Το σχέδιο, συνεχίζει ο κ. Ζερβός, αναμένεται να υποβληθεί στη ΡΑΕ στα μέσα Φεβρουαρίου 2010, προκειμένου η Αρχή να γνωμοδοτήσει στον υπουργό για τη θέσπιση του Κώδικα. Με λίγα λόγια, η ΔΕΗ επιβεβαιώνει ότι πλησιάζει η ώρα που θα δημιουργηθεί κατ’ αντιστοιχία με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας, μια αντίστοιχη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, γεγονός που θα ανοίξει αναγκαστικά το παιχνίδι της κιλοβατώρας και στους ιδιώτες σε ένα χώρο όπου ο ετήσιος τζίρος ανέρχεται σε περίπου 700 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: