Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Ορυχεια blog: Διημερίδα για την Ενέργεια και την Επιχειρηματικότητα στον Δήμο Πτολεμαΐδας

Ορυχεια blog: Διημερίδα για την Ενέργεια και την Επιχειρηματικότητα στον Δήμο Πτολεμαΐδας

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Παγκόσμια ημέρα για τη γυναίκα. Ημέρα γιορτής, προβληματισμού, αναθεωρήσεων, σχεδιασμού. Ημέρα που θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει το ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας και για να υπενθυμίζει πως ασχέτως των όσων βημάτων έχουν ήδη γίνει προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, ίσως να είναι πολλά περισσότερα αυτά που θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον.

Ο Σπάρτακος και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ τιμούν τη γυναίκα κάθε ημέρα, γιατί οι αγώνες της και η παρουσία της είναι καθημερινή, καθοριστική και καταλυτική. Ειδική τιμή αποδίδουμε όμως για όλες τις γυναίκες στις 8 Μαρτίου.

Διαχρονικά ισχυριζόμαστε ότι στις 8 Μαρτίου, σε καμία περίπτωση δεν ενισχύουμε τον επετειακό χαρακτήρα της ημέρας, αλλά δίνουμε έμφαση στους αγώνες της που σε τελική ανάλυση μας αφορούν όλους ως μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Τιμούμε τον αγώνα και την προσπάθεια που κάνουν όλες οι γυναίκες για να μεγαλώσουν, παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα πράγματα, τα παιδιά μας σε έναν καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο που θα φέρει τα ευγενή χαρακτηριστικά της γυναικείας φύσης.

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στη Φλώρινα

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στη Φλώρινα

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, όπου σημειώνεται έντονη χιονόπτωση...

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Κοζάνη: Ετοιμη η Νομαρχία για το ΕΣΠΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ Παρασκευή

Μεγάλη ωριμότητα σε μελέτες έργων προς ένταξη στο ΕΣΠΑ παρουσιάζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης.

Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κίρκου και στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής, παρέδωσε πλήρη κατάλογο των έργων που είναι έτοιμα προς υποβολή για ένταξη στο ΠΕΠ, τα οποία καλύπτουν όλους τους άξονες του Προγράμματος και αφορούν όλο το Νομό.

Συγκεκριμένα ο κ. Νομάρχης παρουσίασε:

1. Τις σημαντικότερες επισημάνσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης επί της πρότασης αναμόρφωσης του Προγράμματος.

2. Τα γενικότερα στρατηγικά ζητήματα ανάπτυξης και τα μεγάλα έργα που αφορούν στο Νομό.

3. Τις προτάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, έργων με μελετητική ωριμότητα και έργων με μελέτες σε εξέλιξη (δίνεται αναλυτικός πίνακας έργων).

Ο κ. Δακής παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ειδικό μνημόνιο με όλα τα ανωτέρω στοιχεία και παρουσίασε στο σύνολο των φορέων του Νομού Κοζάνης αναλυτικά στοιχεία που καταδεικνύουν τη μεγάλη ετοιμότητα έργων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης για υποβολή προς χρηματοδότηση από το ΠΕΠ 2007-2013.

«Κουρελόχαρτα» οι συμβάσεις σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ

«Κουρελόχαρτα» οι συμβάσεις σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ
Αναδημοσιεύση απο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

Τεράστιες θα είναι απώλειες των εισοδημάτων για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, καθώς το πακέτο των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει μείωση κατά 7% σε μόνιμη βάση του συνόλου των αποδοχών τους, ενώ καταργούνται και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου οι συλλογικές και ατομικές συμβάσεις.

Το μέτρο αφορά τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, αλλά και όσους εργάζονται σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Ανώνυμες Εταιρίες, εφόσον το Δημόσιο διατηρεί σε αυτές πλειοψηφικό ποσοστό άνω του 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Αφορά, δηλαδή, τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, την Αγροτική Τράπεζα, τον ΟΛΘ και τον ΟΛΠ. Δεν αφορά, όμως, τους εργαζομένους σε εταιρίες όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ ή η Εθνική.

Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενος, για παράδειγμα της ΔΕΗ, που έπαιρνε ώς τώρα 2.000 ευρώ το μήνα, θα δει το μισθό του να μειώνεται σε 1.860 ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι πολλοί εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στον ΟΛΠ λαμβάνουν ετησίως αποδοχές της τάξεως έως και 150.000 ευρώ (μαζί με υπερωρίες κ.λπ.), θα υποστούν μια μείωση που μπορεί να φτάνει ή και ξεπερνά τα 800 ευρώ το μήνα ή τις 10.000 ευρώ το χρόνο. Η μείωση, πάντως, που θα δουν στην επόμενη μισθοδοσία τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, γιατί το μέτρο εφαρμόζεται αναδρομικά από της 1.1.2010.

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, τα ποσά που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2010 μέχρι την εφαρμογή του νόμου, θα παρακρατηθούν από τη μισθοδοσία των επόμενων μηνών είτε εφάπαξ (για ποσά έως 150 ευρώ), είτε σε δόσεις (από δυο έως οκτώ) ανάλογα με το ποσό.

Παράδειγμα

Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος των 2.000 ευρώ μηνιαίως, που χάνει 140 ευρώ μηνιαίως, θα κληθεί τον Απρίλιο ή το Μάιο να επιστρέψει από την τσέπη του περίπου 630 - 770 ευρώ (για μισθούς τριών ή τεσσάρων μηνών και δώρο Πάσχα που θα έχει ώς τότε εισπράξει). Στην πρώτη περίπτωση (αν η μείωση φανεί τον Απρίλιο) θα δει να του αφαιρούνται συνολικά 455 ευρώ (140+315 ευρώ) και άλλα τόσα το Μάιο. Αυτούς τους δύο μήνες θα εισπράξει μόνο τα 1.545 ευρώ, αντί τα 2.000 που υπολόγιζε. Στη δεύτερη περίπτωση, θα δει το Μάιο να του αφαιρούνται 337,5 ευρώ επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Θα ζει, δηλαδή, με 1.662,5 ευρώ μέχρι το Σεπτέμβριο.

Οι νεοεισερχόμενοι

Την ίδια ώρα, ετήσιες απώλειες που ξεπερνούν τα 700 ευρώ θα έχει φέτος ένας νεοεισερχόμενος υπάλληλος στο Δημόσιο με τις περικοπές κατά 30% στο δώρο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και στο επίδομα αδείας, αλλά και με το ψαλίδισμα κατά 12% των επιδομάτων που δίνονται στο Δημόσιο.

Ετσι, νεοεισερχόμενος υπάλληλος στο Δημόσιο με πτυχίο ανώτατης σχολής που λαμβάνει βασικό μισθό 1.000 ευρώ, κίνητρο απόδοσης 100 ευρώ και συμπληρώνει τις αποδοχές του με επιδόματα ύψους 400 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να πάρει φέτος 550 ευρώ ως δώρο Πάσχα, λόγω των περικοπών θα πάρει μόνο 385 ευρώ, δηλαδή 165 ευρώ λιγότερα. Αλλά και στο επίδομα αδείας, οι απώλειες θα φτάσουν τα 165 ευρώ. Τα Χριστούγεννα όπου το δώρο αντιστοιχεί περίπου σε έναν ολόκληρο μισθό ο ίδιος υπάλληλος θα πάρει 770 ευρώ, δηλαδή 300 ευρώ λιγότερα.

ΔΕΗ: Σε λίστα προεπιλογής για εργοστάσιο λιθάνθρακα στο Κόσσοβο



Το Κόσοβο προεπέλεξε τέσσερις διεθνείς ενδιαφερόμενους για το διαγωνισμό κατασκευής μονάδας λιθάνθρακα 1.000 MW, ανέφερε η υπουργός Ενέργειας και Εξόρυξης Justina Shiroka-Pula.

Οι τέσσερις όμιλοι περιλαμβάνουν την κοινοπραξία της ΔΕΗ με την ContourGlobal, την ινδική Adani Power , την αμερικανική AES με την τουρκική Demir Export, και την επίσης τουρκική εταιρία συμμετοχών Park.

"Αποφασίσαμε ότι τέσσερις από τους έξι ενδιαφερόμενους που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους ικανοποιούν τα κριτήρια προεπιλογής", δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξη τύπου.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ - ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ»

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ - ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ



Ø ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Ø ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Ø ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο πακέτο μέτρων άγριας μονόπλευρης λιτότητας, που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση.

Αντί να καταμεριστούν τα βάρη της εξόδου από την κρίση στους έχοντες και κατέχοντες, σ’αυτούς που μόνιμα και διαχρονικά φοροδιαφεύγουν, η Κυβέρνηση επέλεξε να φορτώσει το κόστος στα μόνιμα υποζύγια του προϋπολογισμού, στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους.

Είμαστε αντίθετοι στη μείωση των μισθών (κατά 7% για τη ΔΕΗ), γιατί πρόκειται για ωμή κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Είμαστε αντίθετοι στην περικοπή κατά 30% των δώρων Πάσχα – Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας.

Είμαστε αντίθετοι στην περικοπή της “επιχορήγησης” στον ΟΑΠ/ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι ο ΤΑΠ/ΔΕΗ ΔΕΝ επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι όπως άλλωστε αναφέρει και η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του έτους 2010, το ποσό που διατίθεται για τον ΤΑΠ/ΔΕΗ (ΟΑΠ/ΔΕΗ) είναι αντιπαροχή έναντι της περιουσίας των εργαζομένων, με βάση το άρθρο 34 του Ν. 2773 του 1999, που ψηφίστηκε από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θεωρεί ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν και όχι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που δεν φταίνε σε τίποτα.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταγγέλλει τις πρακτικές αιφνιδιασμού από την Κυβέρνηση και καλεί

τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να αγωνιστούμε για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα που πλήττονται βάναυσα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν δυναμικά στην 24ωρη Απεργία που αποφάσισε έκτακτα το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αύριο Παρασκευή 5-3-2010.

Η 24ωρη είναι μόνο η αρχή!!!


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

“Το όνομα Παπανδρέου ταυτίστηκε στην συνείδηση του ελληνικού λαού με τη δημοκρατία, την πρόοδο, την κοινωνική δικαιοσύνη. Τώρα ταυτίζεται με την περικοπή μισθών και συντάξεων και με την κατάργηση των Σ.Σ.Ε.”.

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε

Είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ότι για την τραγική κατάσταση της οικονομίας της χώρας ευθύνεται κυρίως η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, τα σκάνδαλα και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, κατά την τελευταία εξαετία.

Ο Ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε σε σας και το ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές του Οκτώβρη με μεγάλη πλειοψηφία, την διακυβέρνηση της χώρας, για να βγούμε από την κρίση, σύμφωνα με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

Είναι σαφές ότι αυτά τα μέτρα, που σήμερα εφαρμόζονται, καμία σχέση δεν έχουν με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Όπως και εσείς παραδεχτήκατε στο Υπουργικό Συμβούλιο «είναι εκτός ιδεολογίας και φυσιογνωμίας ΠΑΣΟΚ».

Δυστυχώς, αυτά που ισχυριζόσασταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η μείωση μισθών και συντάξεων θα επιφέρει μακροχρόνια ύφεση» ισχύουν στο ακέραιο…

Κύριε Πρόεδρε

Μας είπατε ότι «τα μέτρα δεν ήταν επιλογή, ήταν ανάγκη». Η επιλογή όμως για το πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη ήταν δική σας. Δυστυχώς η κατανομή των βαρών είναι κοινωνικά άδικη. Την κρίση την πληρώνουν αυτοί που δεν ευθύνονται. Τα μόνιμα υποζύγια του προϋπολογισμού, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Δεν χρειάζεται Νόμπελ Οικονομίας για να βρεις ως Υπουργός Οικονομικών πόρους από την έμμεση φορολογία και την μείωση μισθών. Είναι μια καθαρά μονεταριστική νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Βεβαίως γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα, έναν απλό εργαζόμενο της ΔΕΗ, ότι τα μέτρα που πήρατε δεν αντιμετωπίζουν τα αίτια της κρίσης, αλλά λύνουν προσωρινά ταμειακά προβλήματα.

Αγαπητέ Πρόεδρε

Τα μέτρα προηγήθηκαν του φορολογικού νομοσχεδίου, που έπρεπε να κατατεθεί ήδη από τον Νοέμβριο, για να δει ο λαός ότι υπάρχει πραγματικά η βούληση να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροκλοπή και να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Από τις διαρροές που κάνει στα ΜΜΕ το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, πρόκειται για ένα νέο φορολογικό που “χαϊδεύει” τους φοροφυγάδες. Π.χ. έχει δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων στις εφημερίδες, το σχέδιο για κάποιον πολίτη που έχει στην κατοχή του ένα σπίτι 200τ.μ., ένα εξοχικό 100τ.μ., μια πισίνα 100τ.μ., ένα σκάφος 10μ., δύο αυτοκίνητα αξίας 2.000 και 3.000 κ.ε. και μια Φιλιπινέζα (!) ότι θα υπάρχει τεκμήριο εισοδήματος 42.500 ευρώ!!! Αυτό είναι χτύπημα της φοροδιαφυγής;

Ο Υπουργός Οικονομικών τρεις φορές κατήγγειλε από τηλεοράσεως, ότι 48 γιατροί του Κολωνακίου φοροδιαφεύγουν, δεν κόβουν αποδείξεις και δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 €!!! Και τις τρεις φορές η ελεγκτική υπηρεσία στους ίδιους ακριβώς γιατρούς διαπίστωσε τις ίδιες παραβάσεις…

Ο Υπουργός τους καταγγέλλει στο λαό! Να κάνει τι ο λαός; Να επιβάλλει πρόστιμο;

Αγαπητέ Πρόεδρε

Ανακοινώθηκε η περικοπή κατά 7% στους μισθούς ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και εργαζομένων στους ΟΤΑ. Είναι συμβατή πολιτική σε μια σοσιαλιστική Κυβέρνηση, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας;

Μας ενημερώνουν διάφοροι “ειδήμονες” ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει 14ος μισθός. Να μας πουν ποιοι είναι οι μισθοί στην Ευρώπη, ποιο είναι το κόστος ζωής και ποιο είναι το κοινωνικό κράτος. Γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι την έννοια “φροντιστήριο” και την έννοια “φακελάκι” στα Νοσοκομεία;

Αλήθεια, ως αντιπολίτευση καταγγείλαμε την ακρίβεια και τα καρτέλ για το ροκάνισμα του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Κάναμε το παραμικρό ως Κυβέρνηση να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια;

Σύντροφε Πρόεδρε

Γιώργο Παπανδρέου

Το όνομα Παπανδρέου στην συνείδηση του Ελληνικού λαού ταυτίστηκε με τις έννοιες της δημοκρατίας, της προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τώρα ταυτίζεται με την περικοπή μισθών και συντάξεων, με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας! Είναι κρίμα. Γιατί δυστυχώς δεν πρόκειται για προσωρινά μέτρα, διαφορετικά θα μας δίνατε ημερομηνία λήξης, αλλά για δομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα…

Σύντροφε Πρόεδρε

Ως συνδικαλιστής και ως απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ, σας δηλώνω την κατηγορηματική αντίθεσή μου στα μονόπλευρα μέτρα λιτότητας, τα οποία δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν ξέρω πώς σας ενημερώνουν οι συνεργάτες, οι Υπουργοί και οι Βουλευτές, αλλά ο κόσμος είναι εξοργισμένος μετά τα μέτρα λιτότητας που έχετε εξαγγείλει. Και όταν λέω κόσμος, εννοώ ο κόσμος που στήριξε και ψήφισε το ΠΑΣΟΚ…

Πτολεμαΐδα, 4 Μαρτίου 2010



Συντροφικά

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Μάκης Αποστολίδης

Μέλος ΔΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - Μέλος ΠΑΣΟΚ

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα Παπανδρέου δίνουν οι πολίτες

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «To the point»

Θετικά αξιολογεί το 52,3% των ερωτηθέντων τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομία, ενώ το 45,2% δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «To the point» για την εφημερίδα «Τα Νέα».
Στην ίδια έρευνα τις περισσότερες αρνητικές κρίσεις συγκεντρώνει η κυβέρνηση στον τομέα της ανεργίας, ενώ με...χαμηλές επιδόσεις εμφανίζεται στους βασικούς τομείς της πολιτικής η αξιωματική αντιπολίτευση. Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα στην οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένουν δύσκολα, καθώς πλεόνασμα 579 εκατ. ευρώ παρουσιάζει μεν η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας ότι η πορεία των εσόδων και των δαπανών ήταν πολύ καλύτερη των στόχων, αλλά μειώθηκε η είσπραξη του ΦΠΑ κατά 9,16% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.

Το ΕΣΥ της εγκατάλειψης


Απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης, που προκαλεί αγανάκτηση στις τοπικές κοινωνίες και απογοήτευση σε ασθενείς και εργαζόμενους, παρουσιάζουν τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας.


Η κατάσταση παίρνει τριτοκοσμικές διαστάσεις αφού ακόμη και η ζωτικής σημασίας άμεση διακομιδή των ασθενών δεν μπορεί να γίνει, γιατί τα νοσοκομειακά του ΕΚΑΒ είναι ελάχιστα ή δεν έχουν πληρώματα...

Τα περιστατικά από νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας δείχνουν ότι το ΕΣΥ παραμένει ζητούμενο.

* Στην Κοζάνη δεν λειτουργεί από το φθινόπωρο η Παιδιατρική κλινική, γιατί έκλεισε όταν έμεινε με έναν γιατρό.

* Στην Πτολεμαΐδα, στο «Μποδοσάκειο», το παιδιατρικό τμήμα λειτουργεί με ένα γιατρό, που εργάζεται σε καθεστώς συνεχούς εφημερίας. Ο δεύτερος, η παιδίατρος κ. Τσιβίκη, δεν επέστρεψε από τη χριστουγεννιάτικη άδειά της και τελικά παραιτήθηκε, μη αντέχοντας στις συνθήκες σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών συναδέλφων της και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Σύμφωνα με συνδικαλιστές και εργαζόμενους στη ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, η συγκεκριμένη μονάδα υπολειτουργεί.

Μία μαιευτήρας

Δέχεται περιστατικά τοκετών από τη Φλώρινα, γιατί το εκεί νοσοκομείο διαθέτει μόνο μια μαιευτήρα, χωρίς παιδίατρο, του οποίου η παρουσία στους τοκετούς επιβάλλεται και νομοθετικά. Ο διοικητής του «Μποδοσάκειου» Κ. Δημητριάδης διαβεβαιώνει μέσω των τοπικών ΜΜΕ ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας του παιδιατρικού τμήματος ούτε και άλλης κλινικής. Από κοινού με τον διευθυντή της κλινικής, Κώστα Κιφωνίδη, που επωμίζεται τις ευθύνες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ζήτησαν από την 3η ΔΥΠΕ και κατάφεραν να αποσταλεί άλλος ένας παιδίατρος ειδικευόμενος από το Κέντρο Υγείας Αμύνταιου, αποτρέποντας προς το παρόν το κλείσιμο του παιδιατρικού τμήματος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Μποδοσάκειο» Γιάννης Παπαδόπουλος ζητεί: «Να στελεχωθούν άμεσα τα περιφερειακά νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό». Ζητεί επίσης παρέμβαση της κυβέρνησης για την κανονική λειτουργία των νοσοκομείων της περιφέρειας και επισημαίνει ότι «κάθε γιατρός, που φεύγει είναι ανησυχητικό φαινόμενο για την περιοχή».

Ειδικότερα για το παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας λέει ότι γίνονται 6-7 εισαγωγές ημερησίως. Οι 4 είναι από Κοζάνη και οι υπόλοιπες από τα Γρεβενά, τη Σιάτιστα ή τη Φλώρινα (έχει μια επιμελήτρια μαιευτήρα) και το νοσοκομείο των Γρεβενών (δεν έχει παιδίατρο), ενώ για να λειτουργήσει το μαιευτικό τμήμα (40-45 τοκετοί τον μήνα) χωρίς σοβαρά προβλήματα, απαιτούνται άλλοι τρεις μαιευτήρες και 9-10 μαίες.

60 ρεπό

Λόγω ανεπάρκειας προσωπικού, οι νοσηλεύτριες δεν παίρνουν τα ρεπό τους και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνδικαλιστών τους, τους οφείλονται μέχρι και 60 δεδουλευμένα ρεπό.

Προβλήματα καταγράφονται και στο παθολογικό της ίδιας μονάδας, όπως και στο Νοσοκομείο της Καστοριάς και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ στους νομούς της Δ. Μακεδονίας.

Εβρεξε... και πολλά κέρδη στη ΔΕΗ...

Ο καλός Θεός, με τις πολλές βροχές, έβρεξε και πολλά κέρδη στη ΔΕΗ. Οι λίμνες των υδροηλεκτρικών άδειαζαν παράγοντας φτηνό ρεύμα και ξαναγέμιζαν σε χρόνους πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα.
Ετσι η επιχείρηση ωφελήθηκε από την τεράστια εξοικονόμηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υποκαταστάθηκαν από νερά. Ετσι τα κέρδη της ΔΕΗ αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ για να γεμίσουν όχι μόνο τα ταμεία της, αλλά και τα ταμεία των μετόχων και κυρίως του Δημοσίου που έχει το 51%. Επειδή λοιπόν οι πρώτοι μήνες του 2010 δείχνουν ότι και αυτή η χρονιά θα κινηθεί στα ίδια, το «πάγωμα» των τιμολογίων που αποφάσισε η κυβέρνηση μάλλον είναι τσιγκούνικο. Μήπως μείωση, για ορισμένες κατηγορίες τουλάχιστον, θα είναι πιο κοντά στις ανάγκες της συγκυρίας;

Τι ξεχνάει


Στα παλιά λημέρια του εμφανίστηκε έπειτα από περίπου μία 20ετία ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παλαιοκρασσάς ως εκπρόσωπος περιβαλλοντικού φορέα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το φορολογικό.
Εκθείασε την πολιτική της κυβέρνησης να στραφεί στην πράσινη ανάπτυξη και επισήμανε πως μέσω του φορολογικού πρέπει να προσεχθεί και το περιβάλλον.

Δεν είχε όμως την ανάλογη περιβαλλοντική ευαισθησία όταν προ 20ετίας ήθελε να ξεπουλήσει τις βραχονησίδες ή όταν πρόσφατα ως πρόεδρος της ΔΕΗ είχε ξεχάσει αυτή την ευαισθησία του...

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

10 ανατροπές σε όρια ηλικίας, συντάξεις

Σε 10 σημεία επικεντρώνεται το πακέτο των μέτρων για το Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασίες- εξπρές και προβλέπει αυξήσεις ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων. Τα μέτρα για τα όρια ηλικίας θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από 1.1.2013. Από την ημερομηνία αυτή θα «τρέξουν» τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπει ο νόμος Πετραλιά (για τον ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ και τράπεζες) καθώς και η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρώνγυναικών στο Δημόσιο. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα αρχίσει από το 2018.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας, έως τις 28 Μαρτίου θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προβλέποντας, στα βασικά του σημεία, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, από το 2013, προκειμένου να εξισωθούν με αυτά των ανδρών. Έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για το νέο Ασφαλιστικό στον ιδιωτικό τομέα και πολύ πριν από τον Ιούνιο θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος που, από το 2018, θα καταργεί την κατώτατη σύνταξη, θα καθιερώνει τη χορήγηση δύο τύπων συντάξεων, και θα προβλέπει την περαιτέρω ενοποίηση των Ταμείων. Στόχος είναι να λειτουργούν μόνο τρία ταμεία: μισθωτών, Δημοσίου και αγροτών.

Μείωση συντάξεων έως 25% από το 2018
Από το 2018 θα αρχίσει η μετάβαση στο νέο Ασφαλιστικό που θα προβλέπει τη χορήγηση, σε ηλικία 65 ετών, μιας βασικής σύνταξης (περίπου 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) έστω κι αν ο ασφαλισμένος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από το Ταμείο του νωρίτερα (π.χ. στα 60 με 35 έτη ασφάλισης ή με 37 έτη υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας). Η βασική σύνταξη θα συμπληρώνει την ανταποδοτική την οποία θα «χτίζει» ο κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές του. Τα επικρατέστερα σενάρια προβλέπουν ότι, αρχής γενομένης από το 2018, για τα πρώτα χρόνια η σύνταξη θα υπολογίζεται κατά ένα μέρος με τον παλαιό τρόπο και κατά ένα δεύτερο με τον νέο τρόπο. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι στο 65ο έτος της ηλικίας. Οι ανασφάλιστοι θα λαμβάνουν τη βασική σύνταξη στο 65ο έτος, με εισοδηματικά κριτήρια από το κράτος και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα τεθεί πλαφόν στο ποσό της ανώτατης (ανταποδοτικής) σύνταξης, που σήμερα ορίζεται στο ποσό των 2.846 ευρώ. Σενάρια για τους συντελεστές αναπλήρωσης, ώστε το ίδιο το σύστημα να «εξαναγκάζει» τον ασφαλισμένο να παραμείνει στην αγορά εργασίας για πολλά χρόνια, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΓΣΕΕ, θα επέλθει μείωση στις συντάξεις με το νέο σύστημα έως και 25% γιατί:

● Η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο (και όχι με βάση τον μέσο όρο της τελευταίας ή της καλύτερης 5ετίας όπως ισχύει σήμερα στα περισσότερα Ταμεία). ● Η προνοιακή (την οποία θα εγγυάται το κράτος, αντί της κατώτατης σύνταξης σήμερα) θα καταβάλλεται στα 65 έτη και το ποσό της θα κυμαίνεται, κάθε χρόνο, ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων και τα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Νόμος Πετραλιά και διαδοχική ασφάλιση
Παρά τις αντίθετες προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις, θα εφαρμοστεί ο νόμος Πετραλιά ο οποίος προβλέπει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση σε ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ και τράπεζες (μαζί με μείωση συντάξεων) από το 2013.

Στη διαδοχική ασφάλιση (σύνταξη από πάνω από δύο Ταμεία), το τελικό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την προσαύξηση των μισθών επί των οποίων γίνονταν οι κρατήσεις εισφορών με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πλέον ενός ποσού ωρίμασης (συντελεστής 1,5%- 1,8%) έτσι ώστε το τμήμα της σύνταξης που θα απονέμει κάθε Ταμείο να είναι υψηλότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει έως και σήμερα, χωρίς όμως να υποχρεώνει τα Ταμεία να καταβάλλουν ποσά τα οποία θα απέχουν πολύ σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές. Με αυτή τη λύση υπολογίζεται ότι οι νέες συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση θα είναι πιο ανταποδοτικές σε σχέση με τις εισφορές και δικαιότερες τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τα Ταμεία.

Αναστολή συντάξεων κάτω από τα 55
Θα ισχύσει ενιαίο καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων, ανεξάρτητα αν προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Το ενιαίο αυτό καθεστώς σημαίνει ότι για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, από μία συγκεκριμένη ημερομηνία από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά, θα έχουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς που θα περιλαμβάνει: ● Αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.

● Υποχρεωτική ασφάλιση για τη νέα του εργασία (ή και για παράλληλη εργασία, εφόσον είναι παλιός ασφαλισμένος), με προσαυξημένες εισφορές.

● Μείωση του ποσού της σύνταξης πάνω από ένα ποσό, για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία του συνταξιούχου.

● Προσαύξηση της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση.

Ενιαίοι κανόνες για αναπηρικές, βαρέα
Θα γίνει ενιαίο για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία το καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων. Θα δημιουργηθούν ενιαίοι κανονισμοί και μηχανισμοί για την εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας. Παράλληλα θα διαμορφωθούν πολιτικές αποκατάστασης και επανένταξης των προσωρινά αναπήρων στην αγορά εργασίας. Τα άτομα με βαριές και οριστικές αναπηρίες δεν θα επανεξετάζονται από τις υγειονομικές επιτροπές. Παράλληλα προωθείται η θέσπιση ενός ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και πρόβλεψη των διαδικασιών επικαιροποίησής του. Κατά το υπουργείο Εργασίας η ανάγκη εξορθολογισμού του υπάρχοντος καθεστώτος, που γεννά αδικίες και οδηγεί στην αδικαιολόγητη και πελατειακή μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, καθιστά απαραίτητη την πρόβλεψη στον σχετικό νόμο για το Ασφαλιστικό προθεσμίας ενός έτους προκειμένου να εκδοθούν οι κανονιστικές πράξεις καθορισμού του νέου καθεστώτος. Ρυθμίσεις για τις επικουρικές συντάξεις
Δύο είναι οι προωθούμενες ρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση:

● Οι επικουρικές συντάξεις των Ταμείων, που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, θα αυξηθούν φέτος κατά 1,5%. Η αύξηση θα ανακοινωθεί μέσα στον επόμενο μήνα και θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα (δηλαδή θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου). ● Το ποσοστό των επικουρικών συντάξεων από το 2013 θα υπολογίζεται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου. Συγκεκριμένα οι επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα διαμορφωθούν στο 20% του συντάξιμου μισθού.



Πώς και πόσο θα μειώνεται η σύνταξη με το νέο σύστημα

Με το σημερινό καθεστώς, με 10.500 ημέρες ασφάλισης (35 έτη) και μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ, το ποσό της σύνταξης είναι 1.412 ευρώ. Με καθεστώς υπολογισμού όλου του ασφαλιστικού βίου, με 10.500 ημέρες ασφάλισης και αποδοχές από 1.000 έως 2.000 ευρώ για όλο τον βίο, το ποσό της σύνταξης θα είναι 1.200 ευρώ, μαζί με το προνοιακό τμήμα (360 ευρώ). Δηλαδή, μειωμένο κατά 15%. Αν ο ασφαλισμένος εισπράξει την ανταποδοτική σύνταξη νωρίτερα (π.χ. στα 60), το ποσό αυτό θα είναι 840 ευρώ (572 ευρώ λιγότερα, μείωση κατά 40% σε σχέση με το ποσό που εισπράττει με το σημερινό καθεστώς).



Περισσότερα χρόνια για γυναίκες στο Δημόσιο από το 2013

Σχεδιάζεται να γίνει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε περίοδο 7ετίας, από το 2013 έως το 2020, Το μέτρο δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες). Το κυβερνητικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου) σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο.

Πάντως, με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη.



Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και έλεγχοι για τις σπατάλες των 3,5 δισ. ευρώ

Η περιστολή των δαπανών υγείας είναι το μεγάλο στοίχημα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, η προκλητική ζήτηση υπηρεσιών, οι υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων οδηγούν σε απώλειες πόρων για το σύστημα ύψους 3,5 δισ. ευρώ ετησίως. Οι δράσεις που προωθούνται είναι οι εξής:

● Έχει αποσταλεί σε 263 φαρμακευτικές εταιρείες, σε μίαμία ξεχωριστά, επιστολή με τα ποσά που οφείλουν στα Ταμεία για το 2ο τετράμηνο του 2009 στα πλαίσια εφαρμογής του Rebate. Πρόκειται για ένα ποσό περίπου 32.000.000 ευρώ.

● Θα αρχίσουν στοχευμένοι έλεγχοι πανελλαδικά με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από ειδικούς της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και των ασφαλιστικών ταμείων (περίπου 120 άτομα) σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία κ.λπ. με στόχο να εντοπιστούν οι παραβάσεις και να καταλογιστούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν.

● Προωθείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έτσι ώστε, μέχρι τέλος Μαΐου, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο για το ΙΚΑ, να ελέγχονται ηλεκτρονικά περίπου 4.500.000 συνταγές ανά μήνα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Μάρτιο σε Λαμία και Λάρισα και θα επεκταθεί έπειτα από δύο μήνες.

● Διακοπή των συμβάσεων με ιατρούς, κλινικές κ.λπ. σε περίπτωση που δεν τηρούν τους όρους των συμβάσεων και την υφιστάμενη νομοθεσία.

● Προωθείται η σύμπραξη των Ταμείων για την από κοινού διαπραγμάτευση και διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για την αγορά υπηρεσιών υγείας, την υπογραφή κοινών συμβάσεων συνεργασίας με προμηθευτές, για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών μέσων.

● Καθιερώνεται ενιαίο ποσό δαπάνης για νοσοκομεία και κλινικές που αφορούν σε υλικά και θεραπευτικά μέσα.



Εταιρεία για τη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων

Προωθείται η δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης των αποθεματικών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (31 δισ. ευρώ, μαζί με την αξία των ακινήτων). Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα έχει ως μετόχους το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα Δ.Σ. των Ταμείων θα ασκούν μόνο επιτελικό έλεγχο, ενώ εφόσον δημιουργηθούν περισσότερες της μίας εταιρείες (σήμερα υπάρχουν η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ και η αντίστοιχη του ΟΤΕ) θα μπορούν να επιλέγουν σε ποια θα αναθέτουν την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Το κράτος θα καθορίζει κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους το ποσοστό επενδύσεων σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, κεφάλαια υψηλού κινδύνου, διαθέσιμα. Στα αποθεματικά που θα αξιοποιούνται θα περιλαμβάνονται υποχρεωτικά και τα ποσά που κάθε χρόνο εισρέουν στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Σημειώνεται ότι λίγο πάνω από το 12% του ΑΕΠ υπολογίζεται πως έφθαναν στο τέλος του 2009 τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των λίγων επαγγελματικών, σύμφωνα με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής ειδικών για το Ασφαλιστικό Π. Τσακλόγλου, ο οποίος προτείνει τη διαχείριση των αποθεματικών, από επαγγελματίες, βάσει ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα παρέχει περισσότερες επενδυτικές επιλογές για τα ίδια τα Ταμεία. Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, η χρηστή διακυβέρνηση, η επαγγελματική διαχείριση και οργάνωση καθώς και η δημιουργία κατάλληλου θεσμικού επενδυτικού πλαισίου που θα παρέχει περισσότερες επενδυτικές επιλογές φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο για τη διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση τωναποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεκαήμερο προσφορών στην αγορά της Κοζάνης ξεκινά απο τη Δευτέρα

Δεκαήμερο προσφορών στην αγορά της Κοζάνης ξεκινά απο τη Δευτέρα

Δεκαήμερο προσφορών ξεκινά από την 1η Μαρτίου στην αγορά της Κοζάνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ''με απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης δίνεται η ευκαιρία στον κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να προβεί μέχρι τις 10 Μαρτίου 2010 σε προσφορές. Οι προσφορές που θα γίνουν θα είναι έως το 50% των εμπορευμάτων. Για τα εμπορεύματα των προσφορών ισχύουν δύο τιμές, ενώ για τα υπόλοιπα μια''.
Να σημειωθεί ότι αύριο τελειώνουν και τυπικά οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 15 Ιανουαρίου, ενώ η αγορά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία προσπαθεί διαρκώς να βρει νέους τρόπους να προσελκύσει το καταναλωτικό κοινό.
Οι εκπτώσεις πάντως των τελευταίων ημερών ήταν ιδιαίτερα δελεαστικές και έφτασαν σε αρκετές περιπτώσεις και το 60%, ενώ όσοι βρήκαν αυτά που ήθελαν και σε πολύ καλές τιμές δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.
Δεκαήμερ ο προσφορών ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης είχε κάνει και στις αρχές Δεκεμβρίου προσπαθώντας να τονώσει την κίνηση σε μια δύσκολη περίοδο.
Ο Εμπορικός σύλλογος εύχεται στην τοπική αγορά “να υπάρξει δουλειά γιατί πραγματικά την έχει ανάγκη”.

ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                      ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
                                                        Τηλέφωνο – Fax : +302463057612

Ο δήμος Πτολεμαϊδας εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία (αρθρ. 7 Ν. 3170/03 ΦΕΚ 19111/29-7-2003), σύμφωνα με την οποία αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι, προχώρησε στην έγκριση απόφασης της δημαρχιακή επιτροπής για την υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης αδέσποτων σκύλων.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στην περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό-αποπαρασιτισμό, αποθεραπεία, υιοθεσία και επανένταξη των αδέσποτων σκύλων.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής και του συμφωνητικού για την υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης αδέσποτων σκύλων, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος απευθύνθηκε στη διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, η οποία υπέδειξε τους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους και ορίστηκε η κ. Δήμητρα Μανώλα μετά την υποβολή σχετικής προσφοράς για να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Όσοι δημότες θέλουν να απευθυνθούν στο δήμο σχετικά με το πρόγραμμα των αδέσποτων σκύλων μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλ. 2463025779 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 8 με 2 το μεσημέρι.

Γαϊδουράγκαθο, το «ρόδο» της ενέργειας

Γαϊδουράγκαθο, το «ρόδο» της ενέργειας

Αναδημοσίευση: Εφ. Έθνος, ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, 27/2/10

Hλεκτρική ενέργεια ίση με 40.000 κιλοβατώρες τον χρόνο -ποσότητα αρκετά μεγάλη- θα παράγει καθένα από τα τρία εργοστάσια επεξεργασίας... γαϊδουράγκαθου που στήνει ιδιωτική εταιρεία στη Mαγνησία. Στόχος των επενδυτών είναι να γίνουν άλλα δύο στην Kαρδίτσα και συνολικά πάνω από 20 σε όλη τη χώρα.

H εταιρεία «Tράπεζα Eνέργειας» (θυγατρική της Apollo Capital Group που δραστηριοποιείται στο real estate) προσεγγίζει τους Θεσσαλούς αγρότες για να υπογράψει μαζί τους προσύμφωνα συνεργασίας, αναζητώντας σε πρώτη φάση περίπου 100.000 στρέμματα και σημειώνοντας ότι σε πλήρη παραγωγή το καθαρό κέρδος τους από την καλλιέργεια γαϊδουράγκαθου (αγριοαγκινάρας) θα είναι 100 ευρώ/στρέμμα, όταν φέτος από τα σιτηρά το καθαρό κέρδος τους ήταν μόλις 10 ευρώ/στρέμμα.

H «Tράπεζα Eνέργειας» σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου σε οικόπεδο 8 στρεμμάτων στη Bιομηχανική Περιοχή του Bόλου κι αναμένει την έγκριση της πρότασής της από την ETBA και την αδειοδότηση για τις επενδύσεις της από τη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας.

Tο κόστος της επένδυσης για καθένα από τα τρία εργοστάσια είναι 20 εκατ. ευρώ, και τα στελέχη της εταιρείας διαβεβαιώνουν αφενός ότι οι πρώτες ύλες θα προέρχονται αποκλειστικά από τον θεσσαλικό κάμπο κι αφετέρου ότι τα εργοστάσια θα είναι συνδεδεμένα με τη ΔEH με ένα σύστημα κεντρικών παροχών. Παράλληλα, τονίζουν ότι τα εργοστάσια θα λειτουργούν με τους πιο αυστηρούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και θα έχουν υπερσύγχρονα φίλτρα για μηδενική διαρροή ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Νέες μονάδες
Aλλα δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αγριοαγκινάρα αναμένεται να κατασκευαστούν στην Kαρδίτσα και θα βοηθήσουν στη μεταφορά και στη διάθεση του συλλεγόμενου προϊόντος.

Σύμμαχος και συμβουλάτορας στο εγχείρημα αυτό της «Tράπεζας Eνέργειας» είναι το Eργαστήριο Γεωργίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο καθηγητής Nίκος Δαναλάτος, ο άνθρωπος που πρώτος μίλησε πριν από πέντε χρόνια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γαϊδουράγκαθο, το οποίο επίσης μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης.

Oι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου δεν φαίνεται να πείθονται, παρότι τα οικονομικά οφέλη είναι πολλά και δύσκολα εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες του βαμβακιού και των σιτηρών.

Η παραγωγή
Θησαυρός χωρίς νερό και λίπασμα

Tο γαϊδουράγκαθο σπέρνεται τον Oκτώβριο και μαζεύεται από το χωράφι κάθε άνοιξη, ενώ το σημαντικό είναι πως στο ενδιάμεσο διάστημα δεν χρειάζεται καθόλου νερό, καθόλου λίπασμα και φυσικά ως ζιζάνιο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων και έτσι δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα. Tον Iούλιο, τον Aύγουστο και τον Σεπτέμβριο μαζεύεται από το χωράφι με τις μηχανές σε μπάλες και μεταφέρεται σε μονάδες επεξεργασίας. Στο εργοστάσιο σπάει με σπαστήρες και γίνεται πούδρα, που μετά συμπιέζεται και παράγονται οι πελλέτες - μικρά κυλινδρικά τεμάχια κάπως λεπτότερα από τα φίλτρα του τσιγάρου.

Tο γαϊδουράγκαθο καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη, ακόμη και τα πιο ξερά και τα πιο δύσβατα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή N. Δαναλάτο, η αντικατάσταση 2.000.000 στρεμμάτων σιταριού με αγριοαγκινάρα, θα απέδιδε παραγωγή περίπου 1.500.000 κυβικά ισοδύναμου πετρελαίου θέρμανσης.

ΔΕΗ: Οξύνεται η διαμάχη με τις ιδιωτικές εταιρείες



ΔΕΗ: Οξύνεται η διαμάχη με τις ιδιωτικές εταιρείες

Συνεχίζεται η διαμάχη ανάμεσα στη ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ηλεκτρισμού που δραστηριοποιούνται στα τιμολόγια - φιλέτα της ΔΕΗ, στους εμπορικούς και τους οικιακούς πελάτες με κατανάλωση άνω των 2.000 Mwh το τετράμηνο, καθώς οι σχετικά υψηλές τιμές της ΔΕΗ στις κατηγορίες αυτές επιτρέπουν σε τρίτες εταιρείες να πωλούν ρεύμα με έκπτωση.
Χθές κύκλοι της Verbund Energa «απάντησαν» στην προχθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ που ζητούσε να επιμερισθεί στις άλλες εταιρείες το κόστος από τα σχετικά φθηνά τιμολόγια των «ευπαθών ομάδων», επισημαίνοντας ότι τα τιμολόγια των προγραμμάτων της εταιρείας περιλαμβάνουν το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. (ΥΚΩ).
Προσφυγή
Ως γνωστόν η Verb­und έχει προσφύγει στην Ε.Ε. και στο Συμβούλιο Επικρατείας για το ζήτημα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Ανεξαρτήτως της προσφυγής, τα τιμολόγια της εταιρείας περιέχουν όλες τις χρεώσεις που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, περιλαμβανομένων των ΥΚΩ και του τέλους ΑΠΕ.
Η Verbund υπογραμμίζει ότι η χρέωση για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) αφορά κυρίως στην κάλυψη του έξτρα κόστους της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, υπενθυμίζει ότι στα νησιά αυτά δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν ιδιωτικές εταιρείες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΔΕΗ δεν επιτρέπει την απελευθέρωση της νησιωτικής αγοράς.
Επίσης, εκτιμά ότι η μεθοδολογία επιμερισμού του κόστους ανά κατηγορία πελατών είναι τέτοια που εμποδίζει την απελευθέρωση της αγοράς, αφού το μεγαλύτερο κόστος ΥΚΩ ανακτάται από τις κατηγορίες που ανήκουν οι εν δυνάμει πελάτες των τρίτων εταιρειών.

«Παγωμένα» τιμολόγια και καταναλωτές απειλούν σαν μπούμερανγκ τη ΔΕΗ...

«Παγωμένα» τιμολόγια και καταναλωτές απειλούν σαν μπούμερανγκ τη ΔΕΗ...

Κατά των καταναλωτών στρέφεται η απόφαση της κυβέρνησης για «πάγωμα» των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος το 2010. Aντιθέτως έχει συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση της κερδοφορίας ιδιωτών προμηθευτών που έχουν εισέλθει στη λιανική αγορά αξιοποιώντας τη συγκυρία της χαμηλής Oριακής Tιμής Συστήματος, που τους επιτρέπει να προσφέρουν τιμολόγια μέχρι και 20% κάτω από αυτά της ΔEH. Eυνοημένοι είναι οι εμπορικοί καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης (σούπερ μάρκετ, καταστήματα τραπεζών, νοσοκομεία, στάδια, εργαστήρια, κομμωτήρια κ. λπ.) που μέχρι τώρα πλήρωναν τα ακριβότερα σε σχέση με άλλες καταναλώσεις τιμολόγια και που ο ένας μετά τον άλλον σπεύδουν να αλλάξουν προμηθευτή.

H κατάσταση όπως διαμορφώνεται έχει αιφνιδιάσει τη ΔEH, η οποία δεν ανέμενε ενίσχυση του ανταγωνισμού και που δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να εισηγηθεί μειώσεις για κάποιες κατηγορίες τιμολογίων προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο να χάσει το «φιλέτο» των πελατών της και να μείνει με τον «κατιμά», καθώς μέσω των ακριβών εμπορικών τιμολογίων χρηματοδοτεί τα επιδοτούμενα (αγροτικά κ. λπ.). O ανταγωνισμός στη λιανική στηρίζεται αποκλειστικά στην χαμηλή Oριακή Tιμή Συστήματος (OΤΣ) γι’ αυτό και αναπτύχθηκε από τις αρχές του 2009 που αυτή άρχισε να υποχωρεί, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. H μέχρι τώρα ανάπτυξή της πάντως έχει αναδείξει τις στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

H OTΣ είναι η τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού στην οποία προσφέρουν παραγωγοί και εισαγωγείς ενέργειας. Στην τιμή αυτή αγοράζουν οι προμηθευτές που θα παρέχουν ρεύμα στη λιανική αγορά. Tο 2008 που η μέση OTΣ δεν δημιουργούσε περιθώριο κέρδους, καθώς είχε διαμορφωθεί λόγω υψηλών τιμών καυσίμων γύρω στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον στη λιανική. Mοναδικός προμηθευτής παρέμεινε η ΔEH, η οποία αγόραζε στην υψηλή τιμή για να προμηθεύσει τους καταναλωτές σε ρυθμιζόμενη τιμή πολύ κάτω του κόστους αγοράς, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει ζημιές άνω των 300 εκατ. ευρώ. H υποχώρηση της μέσης OTΣ στα περίπου 40 ευρώ τη μεγαβατώρα το 2009 ανέτρεψε τα αποτελέσματα της ΔEH η οποία φέρεται να έχει καταγράψει κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ για το ίδιο έτος. Παράλληλα άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο στη λιανική ιδιωτών, που μπορούν αξιοποιώντας και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «πάγωμα» τιμολογίων να αγοράζουν σε χαμηλές τιμές και να προσφέρουν σημαντικές μειώσεις επί των τιμολογίων της ΔEH στους πελάτες τους. Eάν υπήρχε σύνδεση χονδρικής και λιανικής αγοράς ή έστω μεγαλύτερη σύγκλιση τιμολόγησης όπως η Kομισιόν έχει απαιτήσει, το 2008 οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα επιβαρύνονταν με αυξήσεις και το 2009 με σημαντικές μειώσεις. Eνα μέρος της αύξησης του κόστους για τη ΔEH το 2008 πέρασε στην κατανάλωση, καθώς με υπουργική απόφαση τα τιμολόγια της ΔEH αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 15%. Δεν συνέβη όμως το ίδιο για το 2009 και το 2010 με την αυξημένη κερδοφορία της ΔEH, όπου αντιθέτως εμφανίζεται να είναι υπέρ των καταναλωτών το «πάγωμα» των τιμολογίων.

O ανταγωνισμός στη λιανική εξελίσσεται με αυτή τη στρεβλή βάση και εμφανίζεται να έχει αποσπάσει συνολικά μερίδιο άνω του 3,5%. Στη λιανική έχουν εισέλθει τρεις εταιρείες, συγκεκριμένα η αυστριακή Verbund, η Elpedison (EΛΠE και Edison) και η Aegean Power, συμφερόντων ομίλου Mελισανίδη. Για «ληστρική εκμετάλλευση των στρεβλών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος» κάνουν λόγο αρμόδια στελέχη της ΔEH, ενώ από την πλευρά τους οι ιδιώτες κατηγορούν τη ΔΕΗ για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Δηλώσεις

Αρης Φλώρος (Verbund): «Η εταιρεία μας πρόκειται να διεισδύσει δυναμικά στην αγορά και να καλύψει ένα ευρύ φάσμα της ενεργειακής κατανάλωσης, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αξιόπιστη εξυπηρέτηση και σημαντικές εξοικονομήσεις. Επίσης, ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να προωθήσουμε τις φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας και να ενισχύσουμε την παραγωγή της από Ανανεώσιμες Πηγές. Στοχεύει σε μερίδιο 10% το 2013 και για τον σκοπό αυτόν έχει αναπτύξει προγράμματα προσφέροντας στους καταναλωτές προνομιακές εκπτώσεις που ξεκινούν από 20%.»

Xρήστος Kωτσαΐδης (Aegean Power): H εταιρεία μας δραστηριοποιείται δυναμικά στον αναπτυσσόμενο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, εκπροσωπώντας το 2,5% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στην Eλλάδα. H Aegean Power δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού και είναι καθέτως αντίθετη σε πρακτικές ευκαιριακής κερδοσκοπίας. Aποστολή της έχει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Nίκος Βερόπουλος: «Η συνεργασία του ομίλου Super market Βέροπουλος που αριθμεί 194 καταστήματα σε πανελλαδική εμβέλεια, με την εταιρεία διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας Verbund αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής μας στρατηγικής. Ο όμιλος Βερόπουλου προάγει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών και διασφαλίζει ότι για όση ενέργεια καταναλώνεται στα καταστήματά του άλλη τόση παράγεται από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας».

ΕΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

ΕΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ
Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας για την αποστολή ψηφίσματος στα συναρμόδια Υπουργεία, το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Κίρκο και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας σχετικά με την αναγκαιότητα διάνοιξης της σήραγγας Κλεισούρας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Δημαρχείο Καστοριάς, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Καστοριάς κ. Γιάννη Τσιαμίση, στην οποία παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας κ. Γρηγόρης Τσιούμαρης.
Στη συνάντηση που έγινε με στόχο την επαναδιατύπωση της προτεραιότητας ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και συμμετείχαν οι δήμαρχοι της περιοχής, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαδας το βράδυ της Πέμπτης.
Σύμφωνα με την εισήγηση, ο κ. Τσιούμαρης, επί θητείας του οποίου στην προεδρία της ΤΕΔΚ εντάχθηκε το έργο της σύνδεσης του παράλληλου προς την Εγνατία Βόρειου άξονα με την Εγνατία μέσω Πτολεμαΐδας, όπου η σήραγγα της Κλεισούρας εντάσσεται στο χωροταξικό Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στους λόγους που καθιστούν αναγκαία την εξέλιξη και ολοκλήρωση του έργου και για τους δύο Νομούς.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι η διάνοιξη της σήραγγας της Κλεισούρας, πέρα από το γεγονός ότι συμβάλλει στην ασφαλή σύνδεση μεταξύ Καστοριάς και Πτολεμαΐδας, αξιοποιεί παράλληλα τα έργα που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευάζονται στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας ώθηση στην περαιτέρω τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής, ενώ ένα βασικό ζήτημα αποτελεί και η αναβάθμιση της παρεχόμενης υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την εξυπηρέτηση των πολιτών από το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, ένα σύγχρονο και δυναμικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα, με μελλοντική προοπτική μετεξέλιξής του σε πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της γειτονικής Καστοριάς.
Στο ψήφισμα που εκδόθηκε και συνυπογράφεται από Δημάρχους και Κοινοτάρχες και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαΐδας, αναφέρεται:
Εμείς οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας:
Αξιόλογοι τουριστικοί πόροι, σημαντικά φυσικά οικοσυστήματα, πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, εμπορική δραστηριότητα, λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών και ΤΕΙ, υποδομές υγείας (Νοσοκομεία Περιφερειακού επιπέδου).
ην αναγκαιότητα αξιοποίησης των ευκαιριών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με:

-Την αύξηση της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος με βάση το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό.

-Την άρση της γεωγραφικής απομόνωσης με την παράκαμψη των ορεινών όγκων Βιτσίου-Μουρικίου και την ενίσχυση των ρόλων των αστικών κέντρων.

-Την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

-Την ωριμότητα της μελέτης του έργου «Σήραγγα Κλεισούρας».

Επειδή με την υλοποίηση του παραπάνω έργου:

-Αξιοποιούνται όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας

-Υποστηρίζονται και ενισχύονται οι ευκαιρίες βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης

-Εξυπηρετούνται πλήρως οι γενικοί και ειδικοί στόχοι του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας (2007-2013) για την ενίσχυση των αστικών κέντρων, την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, την προώθηση της ανάπτυξης της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση του επιπέδου ζωής και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο,

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Την υλοποίηση του έργου με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτική πηγή (τομεακά Υπουργείων κ.ά.).