Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Απο την Sky expres of crete τα δρομολογια στη Δυτ. Μακεδονια

Από την 1η Ιουνίου 2010, την αεροπορική γραμμή Αθήνα – Κοζάνη - Καστοριά, θα αναλάβει η αεροπορική εταιρεία Sky Express. Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκαράκη πρόεδρο της εταιρείας, θα πραγματοποιούνται έξι πτήσεις την εβδομάδα, τέσσερις το δρομολόγιο Αθήνα-Κοζάνη-Καστοριά και δύο μόνο για το δρομολόγιο Αθήνα-Καστοριά και πρόσθεσε ότι, εφόσον υπάρξει ζήτηση θα αυξηθούν τα δρομολόγια. Τα εισιτήρια δεν θα ξεπερνούν, για το δρομολόγιο Αθήνα-Κοζάνη-Καστοριά τα 75 με 80 ευρώ, ενώ το δρομολόγιο Κοζάνη-Καστοριά, τα 40 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η αεροπορική γραμμή είχε ανακηρυχθεί άγονη και ο διαγωνισμός, στον οποίο η Sky Express υπέβαλε τη μοναδική προσφορά, προκηρύχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.

Πηγη:  http://www.radioargos.gr

Δήμος Αγίας Παρασκευής: εγκαταστηση σταθμού μέτρησης ρύπων και αξιολόγησης του αέρα

Τρεις νέους σταθμούς μέτρησης ρύπων και αξιολόγησης του αέρα εγκατέστησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβάλλοντος. Οι σταθμοί εγκαταστάθηκαν στην Ακρινή του δήμου Ελλησπόντου, στην πόλη της Κοζάνης και στο  Καρυοχώρι του δήμου Αγίας Παρασκευής  και προστέθηκαν στους ήδη λειτουργούντες 13 σταθμούς, διευρύνοντας το δίκτυο παρακολούθησης ποιότητας του αέρα σε κατοικημένες περιοχές του νομού. Οι μετρήσεις όλων των σταθμών με on-line σύνδεση αναρτώνται στις ιστοσελίδες της Νομαρχίας Κοζάνης και του Κέντρου Περιβάλλοντος για την άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την κατάσταση της ποιότητας του αέρα.

ΕΟΡΔΑΪΚΟΣ: Ώρα μηδέν

Άσχημες στιγμές για τον Εορδαϊκό! Η ομάδα που πριν από μερικές εβδομάδες «πάλευε» για την άνοδο στην Β΄ Εθνική, βρίσκεται μία… ανάσα από την διάλυση! Ο λόγος έχει να κάνει με το διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει η ομάδα της Πτολεμαΐδας.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση που επικρατεί στο «στρατόπεδο» των «λιγνιτωρύχων» είναι τραγική, με αποτέλεσμα οι παίκτες της ομάδας να προχωρήσουν σε αποχή, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική απραγία της διοίκησης.

Μάλιστα, πολλοί άσοι του συλλόγου της Πτολεμαΐδας, ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφυγές κατά του Εορδαϊκού, ενώ έχουν αποχωρήσει οι Νουτσκόφσκι και Τσουλάκος. Δεν αποκλείεται, στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής, με την Αναγέννηση Επανομής, ο Εορδαϊκός να παρουσιαστεί με ομάδα ανάγκης.

Ωστόσο, σύμφωνα με φήμες από την περιοχή, τοπικοί επιχειρηματίες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να μπουν στην ομάδα και να αναλάβουν την ηγεσία των «πρασίνων», χωρίς να υπάρχουν άμεσες εξελίξεις.

Πηγη:  http://www.sportnet.gr/report.php?id=223614

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Νέα σύγκρουση αρκούδας με αυτοκίνητο στο Αμύνταιο


Ένα νέο περιστατικό τροχαίου ατυχήματος με αρκούδα σημειώθηκε στην εθνική οδό Αμυνταίου-Φλώρινας, στη διάβαση Κλειδίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Ευτυχώς αυτή τη φορά το ζώο επέζησε, ωστόσο στο συγκεκριμένο τμήμα έχουν προηγηθεί 4 θανατηφόρα ατυχήματα με αρκούδες και ένα με λύκο.

Με αφορμή το νέο συμβάν, η περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος, επαναφέρει και πάλι το θέμα της ασφάλειας των οδηγών και του αφανισμού των αρκούδων στη Δυτική Μακεδονία.

Το σημείο του ατυχήματος θεωρείται πέρασμα για τις αρκούδες της περιοχής, καθώς ενώνει τον ορεινό όγκο του Βέρνου (Βιτσίου) με αυτόν του Βόρα (Καιμακτσαλάν).

Πηγη:  http://www.econews.gr/2010/05/10/car-accident-bear-amintaio/

Η περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος επισημαίνει ότι «η περίοδος της άνοιξης και του καλοκαιριού χαρακτηρίζεται ως υψηλής κινητικότητας για την αρκούδα και συνεπώς περίοδος ύψιστου κινδύνου για επόμενα ατυχήματα».

Επίσης προτείνει :

• Κατασκευή περίφραξης από τη γέφυρα Ξινού Νερού έως τη γέφυρα Βεύης με τον απαιτούμενο κατάλληλο φράχτη, οι προδιαγραφές του οποίου έχουν επισημανθεί πολλές φορές.

• Δημιουργία κάτω διαβάσεων πανίδας στα σημεία των οχετών που είναι κατάλληλα.

• Δημιουργία “πράσινης” γέφυρας στο ψηλότερο σημείο της διάβασης όπου και το ανάγλυφο του εδάφους το επιτρέπει.

• Μείωση του ορίου ταχύτητας στα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

• Ειδικά για τη σήμανση προτείνεται η αντικατάσταση της υφιστάμενης και η συμπληρωματική τοποθέτηση τεσσάρων επιπλέον αυτοφωτιζόμενων πινακίδων ενημέρωσης για την παρουσία και τις μετακινήσεις της αρκούδας στην περιοχή.

Η εν λόγω οργάνωση για πολλοστή φορά προωθεί υπόμνημα προτάσεων στα υπουργεία Μεταφορών, Υποδομών και Περιβάλλοντος, προκειμένου να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα.

Η απόφαση για τον θάνατο του 49χρονου στην Αναρράχη Κοζάνης

Ένοχος κρίθηκε ομόφωνα χθες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Καστοριάς ο κατηγορούμενος (Παναγιώτης Μιχαηλίδης) για τον θάνατο του 49χρονου Στέργιου Τζημίκα πριν από δυο χρόνια σε ένα κέντρο διασκέδασης στην Αναρράχη Κοζάνης.

Η κατηγορία ήταν θανατηφόρα σωματική βλάβη. Όπως ανέφερε ο Δικηγόρος της Οικογένειας του θύματος κ Δημήτρης Πάτσιος το δικαστήριο επέβαλλε στον κατηγορούμενο την μεγαλύτερη των ποινών κάθειρξη 10 ετών που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Μελέτη Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας: Νόσος... αλλεργιών στον νομο Κοζάνης

Το ποσοστό των αλλεργικών ρινίτιδων στους κατοίκους της πόλης φτάνει στο 30%, όταν το πανελλαδικό είναι μεταξύ 10-20%, ενώ χρήσιμα συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Πτολεμαΐδας θα δώσει η πρώτη οργανωμένη επιδημιολογική μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται από τη Νομαρχία Κοζάνης και ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα αποτελέσματα μελέτης για τις αλλεργικές ρινίτιδες που έκαναν γιατροί του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τον διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, Ονούφριο Μαυρίδη, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Επικοινωνίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Πτολεμαΐδας με το παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, τα αυξημένα ποσοστά αλλεργικής ρινίτιδας οφείλονται στα αυξημένα σωματίδια που επικάθονται στους ρινικούς βλεννογόνους εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τη χρήση του λιγνίτη
Οι γιατροί της κλινικής κατέγραφαν τα περιστατικά αλλεργικών ρινίτιδων σε άτομα ηλικίας 15-30 χρόνων από την Πτολεμαΐδα, τη Δυτική Εορδαία και τη Φλώρινα. Η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι το ποσοστό στον πληθυσμό της Πτολεμαΐδας φτάνει στο 30%, ενώ στην κοντινή Φλώρινα μόλις στο 10%. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, τα αυξημένα ποσοστά οφείλονται στα αιωρούμενα σωματίδια που επικάθονται στους ρινικούς βλεννογόνους, εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τη χρήση του λιγνίτη, ενώ στη Φλώρινα που το περιβάλλον είναι πιο καθαρό τα ποσοστά πέφτουν κατακόρυφα.

«Η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η πρόληψη και ο δεύτερος τρόπος είναι η φαρμακευτική αντιμετώπιση με τα αντιισταμινικά σκευάσματα. Οσον αφορά τη συμπτωματολογία, είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί κανείς την αλλεργική ρινίτιδα, καθώς προκαλεί κνησμό στη μύτη, συνεχές φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα, δακρύρροια και πονοκέφαλο. Καλό είναι πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα αυτά, να γίνει η θεραπεία στους έχοντες την ευαισθησία», τόνισε ο κ. Μαυρίδης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι αλλεργικές ρινίτιδες βρίσκονται σε έξαρση αυτό το διάστημα, λόγω της μεταφοράς της γύρης στο περιβάλλον, ενώ αν δεν διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα, ανάμεσά τους και βρογχικό άσθμα.

Αλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι ότι, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, το 80% των μαθητών της Πτολεμαΐδας παρουσιάζει προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πάνω από 12 πνευμονολόγοι, γεγονός που δείχνει την ανάγκη αντιμετώπισης αναπνευστικών προβλημάτων.

Δήμαρχος
Ανησυχία και προβληματισμοί

«Προβληματιζόμαστε, ανησυχούμε και ξέρουμε πως όλα όσα ακούγονται έχουν μια δόση αλήθεια. Αλλά δεν δαιμονοποιούμε την κατάσταση και δεν ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια αυτή. Για τον λόγο αυτό περιμένουμε τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που παρήγγειλε η Νομαρχία Κοζάνης, για να πούμε στη συνέχεια με ακρίβεια πόσο μολυσμένη είναι η περιοχή μας», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας, Γρηγόρης Τσιούμαρης.